Članek
Portret učinkovine- KOFEIN
Objavljeno May 23, 2024

Menda obstajata samo dva tipa čoveka. Tisti, ki prisegajo na čaj in takšni, ki si ne predstavljamo dneva brez dobre skodelice kave. Če odložimo šalo na stran, ali te vedeli, da kar 80-90 odstotkov (razlike med metodologijo, manipulacijo in še čim med statističnimi raziskavami, ampak ste dojeli bistvo) svetovne populacije dnevno uživa kofeinske napitke? Ste vedeli, da gre pri kofeinu v pravem čaju in tistem v kavi za enak alkaloid, ki pa se glede na izvor različno veže na druge snovi in ima tako drugačen vpliv na naše telo? Bistveno je vedeti, da se t.i. tein (kofein, ki izvira iz čaja) veže na aminokislino L-teanin, ki čajnemu kofeinu preprečuje prehitro sproščanje. Zatorej je pravi čaj stimulans na daljši rok in energijo v telesu zadrži dlje, medtem ko je kava takojšnja pomoč pri prebujanju, vendar njeno učinkovanje prav tako hitro tudi splahni.

Med pisanjem tega članka sem naletela na številne zanimivosti, in kot pravi kavofil začela resno razmišljati tudi o vsaj delnem prehodu na uživanje čaja.

Če se vrnemo k bistvu in tematiki, ki sodi na to spletno stran malce bolj. Kofein, ki se uporablja v kozmetični industriji je redko sintetiziran, v večini primerov gre za stranski produkt procesa dekofeinizacije kave.

MOIKA proizvaja naravne produkte in temu primerno so zanje izbrane tudi aktivne učinkovine. Uporabljamo izključno naravni kofein, pridobljen s postopkom dekofeinizacije zelenih kavnih zrn, ki ne vsebuje kemičnih dodatkov ali ostankov topil.

In še najbolj pomembno; zakaj ga sploh dodajamo izdelkom. Zato, ker ga vi nujno potrebujete v svojem lepotnem ritualu :). Vanj sem se namreč zaljubila, ko sem iskala učinkovino, ki bo osvežila, prerodila in “zbudila” kožo takrat, ko se dogajajo naporni dnevi, ko potrebuješ bližnjico, ko je potrebno zgledati bolje, kot se morda počutiš. Eden takih momentov se je meni vedno zdelo potovanje z letali. Pustimo, kaj vse me na njih moti, zagotovo pa se strinjate z mano, da letališča in letala kožo izsušujejo in da se redko z veseljem pogledaš v ogledalo po pristanku. Primarno smo se igrali s koncentracijami kofeina, ga tekom formuliranja kombinirali z drugimi učinkovinami in se na koncu odločili, da najbolj sodi v vlažilni fluid, v lahko teksturo, ki je namenjena prav temu; prvi pomoči, poživitvi, osvežitvi in hitri korekturi utrujene, izsušene in uvele kože. Seveda je govora o Šipkovem serumu.

Sedaj smo že nekoliko bližje odgovoru, zakaj smo ga sprejeli v asortiman aktivnih učinkovin v kolekciji.


1. Pomaga v boju proti aknam. Kofein ima namreč zelo dobro prtivneno delovanje.

2. Odpravlja zabuhel videz okoli oči in zmanjšuje podočnjake. Kofein pospešuje mikrocirkulacijo. Gre za vazokonstriktor, ki povzroči ožanje žil in tako zmanjšuje dotok krvi koži. Posledično je koža videti bolj sijoča in napeta. Za osvežitev, poživitev in obnovo kože okoli oči sta na voljo v MOIKI kolekciji dva produkta z vsebnostjo kofeina. Immortelle, krema za okoli oči in Šipkov serum.

3. Anti-age in zaščita pred oksidativnim stresom. Ščiti kožo pred foto-poškodbami, drobnimi gubicami in gubami, ki so posledica izpostavljenosti UVA in UVB žarkom. Kofein prehaja v kožo hitro in učinkovito (VIR: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12659), zato boste deležni takojšnje zaščite in vidnega “lifting” učinka. Kofein sicer deluje na kožo nekoliko drugače, kot na vaše razpoloženje, ko popijete skodelico kave, vendar vam pomaga omejiti proizvodnjo prostih radikalov, ki povzročajo nastanek drobnih gubic in gub. Za tak hiter mini lifting in zaščito kože smo mi razvili izjemno vžažilen in poživljajoč Šipkov serum, ki ga lahko uporabljate v vseh starostnih obbdobjih.

4. Pomaga v boju s celulitom. Izboljšuje videz pomarančne kože. Zaradi pospešene mikrocirkulacije, kar omogoča celicam boljšo oskrbo s kisikom in posledično pospešeno razgradnjo maščob v maščobne kisline, ki jih telo odplakne s povečanim krvnim obtokom (VIR: httpws://ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466275/). Za lepši videz kože in njeno obnovo pokukajte v tretji produkt, ki vsebuje to čudovito rastlinsko učinkovino: Šentjanževo mleko za učvrstitev in regeneracijo.

Na tem mestu velja omeniti, da gre za precej kontroverzno sestavino, ki deli strokovno javnost o njeni (s študijami dokazani) učinkovitosti pri vseh zgoraj opisanih težavah. Naj omenim, da smo mi kofein izbrali zato, ker je sama uporaba izdelkov v poskusnih fazah pokazala bistveno razliko med učinkovitostjo na kožo v in izven njegove prisotnosti v vzorcih.Ste pripravljeni na izziv? ;)

Do snidenja s portretom naslednje kozmetične učinkovine.



Z lepimi željami,



Darja

#NaravnaKozmetikaMOIKA #Zanimivosti