Članek

Koža jeseni

Kaj koža potrebuje po poletju
Objavljeno May 23, 2024

Če vas v tem trenutku povprašam po poletju, boste zamahnili češ, ah kje je že to. Če niste med tistimi jesenskimi dopustniki, ki radi počakate, da temperature padejo in se gneča poleže preden se odpravite na letni oddih, ste najverjetneje brezskrbno uživali prav v poletnih mesecih in pridelali koži nekaj težav.

Nanjo vpliva ogromno okoljskih dejavnikov, način nege kože in pomanjkanje le te ter seveda uživanje bolj ali manj primernih jedi in pijač za njeno zdravje.

Kaj se dogaja s kožo poleti in kako jo ponovno uravnovesiti?

Kljub temu, da se sliši nekoliko kontradiktorno, je eden bolj perečih problemov dehidracija kože. Za rešitev težave je vsekakor prvi nasvet uporaba intenzivnih vlažilnih serumov, zadostno pitje tekočine in pa seveda vedno dobrodošla uporaba hranilno vlažilnih mask (super naravna rešitev je medena maska- na vlažno kožo nanesite tanko plast medu, počakajte dvajset minut in jo izperite z obilico hladne vode).

Druga pereča težava so posledice sončnih žarkov. Na tem mestu ne bomo govorili o usodnih posledicah, ki jih lahko prinese nezaščiteno izpostavljanje soncu, pač pa vas bomo opozorili, da je po izpostavljenosti soncu potrebno poskrbeti za zadostno količino antioksidantov v negovalni rutini, ki bodo koži pomagali pri obnovi. Koža po poletju je lahko nekoliko zadebeljena, bolj hrapava, se lušči, pojavijo se pigmentni madeži, na videz je uvela in utrujena. Sedaj bo potrebovala podporo od zunaj, izdelke s sestavinami, ki jo bodo uspešno regenerirale. Ena takih sta npr. CO2 izvleček šipka in granatnega jabolka.

Hiperpigmentacijo ali pojav rjavkastih madežev lahko omilite ali odpravite s sestavinami, kot je vitamin C, vendar je za uspešen boj potrebna dosledna uporaba izdelkov, ki ga vsebujejo, daljše časovno obdobje (vsaj 3 mesece ali po navodilu proizvajalca).

Tretji nasvet, kako kožo povrniti v normalno stanje po poletju, je odstranitev odmrlih celic. Načinov je seveda več, svetujem vam, da poizkusite kaj od nežnih, doma pirpravljenih pilingov (mleti ovseni kosmiči vmešani v pasto skupaj z gelom za čiščenje obraza), saj so le ti vedno pri roki. Z masažo in nežnimi abrazivi boste odstranili odmrle celice povrhnjice, povečali cirkulacijo krvi ter tako pospešili proces obnove kože.

Tako, kožo po poletju smo oskrbeli, ponovno je zasijala in čaka na prehod v hladnejša obdobja.

Jesen- poslednji nasmeh narave.

Ne glede na to, da smo kožo po zgornjem predlogu poletju dobro navlažili, dejavniki, ki povzročajo njeno izsušenost, ne počivajo v nobenem letnem času. Ne ozirajoč se na tip in ne glede na stanje vaše kože, nikar ne pozabite na dobre kozmetične izdelke z zadostno količino vlažil. Katere vlažilce iščete? Natrijev hialuronat, natrijev laktat, glicerin, natrijev PCA, hidrolizirani proteini in podobno. Težko sicer ugotavljamo, kake koncentracije vlažil posamezni izdelek vsebuje razen v primeru, ko koncentracijo navaja proizvajalec sam, vas bo zagotovo vodila izkušnja ob uporabi. Občutek kože, da se je odžejala, je dovolj dober indikator, da vlažilec (ali več njih) deluje.

Danes naj vas toplo opozorimo na vlažilne losjone, serume in podobne, pretežno vodne emulzije. Le te sicer delujejo blagodejno in lahko čudovito opravljajo svojo funkcijo, vendar se lahko primeri, da ob njihovi nepravilni uporabi koži povzročite več škode kot koristi. Kadar govorimo o vlažilnih serumih, fluidih in losjonih, ki vsebujejo natrijev hialuronat oz. hialuronsko kislino, jih v jesenskem in zimskem času ter povsod, kjer je ozračje suho, potrebno uporabljati:

- na vlažno kožo

- kot podlago bogatejši kremi, negovalnemu olju ali negovalnemu tekočemu pudru

Zakaj? Hialuronska kislina je namreč prava spužva. Nase posrka vlago in če je ne dobi iz ozračja, jo bo počrpala iz vaše kože. Temu se torej izognemo tako, da uporabljamo izdelke, ki imajo hialuronsko kislino vgrajeno v bolj hranilno strukturo (bogatejšo kremo) ali pa lažje serume in fluide uporabimo le kot podlago.

Več o jesenski negi kože ob prihodnjem snidenju.

Darja

#NaravnaKozmetikaMOIKA #Nasveti